מה הוא צו ירושה – מי זכאי לקבל ירושה, מי זה יורש?


חוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הירושה") קובע שאדם אשר הלך לעולמו וערך בחייו צוואה, ירשו אותו הנהנים על פי הצוואה. אדם אשר לא ערך בחייו צוואה, ירשו אותו לאחר פטירתו יורשיו על פי דין, כלומר, על פי הוראות ברירת המחדל המופיעות בחוק הירושה. 


חוק הירושה קובע שבמידה ואדם לא השאיר צוואה, יורשיו על פי דין יהיו בן זוגו וקרובי משפחתו, בהתאם ל-3 מעגלי קרבה הקבועים בחוק הירושה והם: צאצאי המנוח- מעגל ראשון, הורי המנוח וצאצאיהם- מעגל שני- והורי הוריו של המנוח וצאצאיהם- מעגל שלישי. יורשים ממעגל שני לא ירשו אם קיימים יורשים מהמעגל הראשון, ויורשים מהמעגל השלישי לא יירשו את המנוח אם ישנם יורשים מהמעגל השני. 


 בן הזוג יורש מחצית מעזבון המנוח אם המנוח הותיר צאצאים (קרי, יורשים ממעגל ראשון), 2/3 מהעיזבון אם המנוח לא הותיר צאצאים אלא יורשים מהמעגל השני או השלישי, ואת מלוא העיזבון אם המנוח לא הותיר יורשים כלל בשלושת מעגלי הקרבה.


על מנת לרשת אדם, יש להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו ירושה אם המנוח לא ערך צוואה, ובקשה לצו קיום צוואה אם המנוח הותיר צוואה. אם המנוח הותיר צוואה המתייחסת רק לחלק מרכושו ולא לכולו, יש להגיש בקשה לצו משולב: צו ירושה וקיום צוואה.  


די באחד מיורשי המנוח, גם בירושה על פי דין וגם בירושה על פי צוואה, על מנת להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו ירושה ו/או צו קיום צוואה אחר המנוח. עם זאת, יש לצרף לבקשה אסמכתא שיתר היורשים של אותו המנוח יודעים שאותו המבקש פועל והגיש בקשה לצו ירושה ו/או קיום צוואה. ניתן להחתים את היורשים על הודעות בהן הם מאשרים שהם יודעים על הגשת הבקשה, אך מבחינה פרוצדוראלית די בצירוף אישור על משלוח הודעות בדואר רשום ליתר היורשים, המקימה חזקה שהם יודעים על הגשת הבקשה. 


במידה ואחד מיורשיו של המנוח הינו קטין ו/או חסוי, יירשם הדבר בצו הירושה ו/או קיום הצוואה. 


צו ירושה יצהיר על שמותיהם של יורשי המנוח וחלקיהם בעזבונו. 

צו קיום צוואה יצהיר כי צוואתו של המנוח היא בת תוקף. 

במידה וממונה מנהל עיזבון לעיזבון המנוח, ירשם המינוי בצו הירושה או בצו קיום הצוואה. 

במדינת ישראל יש חופש ציווי מוחלט, כלומר, אדם יכול להדיר בצוואתו גם את הקרובים לו ביותר, כגון אשתו או צאצאיו או חלק מצאצאיו, ולבחור באופן חופשי לחלוטין למי הוא רוצה להוריש את רכושו. במידה וצוואה מדירה מהעיזבון קרובים של המנוח אשר היו תלויים בו בחייו, לדוגמה אלמנתו ו/או ילדים קטינים ו/או חסויים הסמוכים על שולחנו, גם אם הודרו מהצוואה באפשרותם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בתביעה למזונות מן העיזבון. 

 רוצים לדעתם עוד? עקבו אחרינו בטוויטר 

  • משרד עורכי דין - רפי שדמי - צוואות וירושות

אודותינו

המשרד עורכי הדין של רפי שדמי מהמובילים בארץ בתחום דיני המשפחה, כמו כן המשרד עוסק גם בתחומים צוואות וירושות, הסכמי ממון ועוד.

בגלל ריבוי החומר והמידע שיש בנושא ירושות וצוואות, יצרנו את האתר הזה, כאן תוכלו למצוא מידע מקצועי על התחום מאת רפי שדמי.
לאחרונה פתחנו אתר אינטרנט שמרכז בתוכו את כל האיזכורים מהכתבות אשר פורסמו על עו"ד רפי שדמי ברשת. 
רפי שדמי כתבות 

כמו כן אנחנו מזמינים אתכם לעקוב אחרינו בפייסבוק, ובבלוג המקצועי של רפי שדמי

 

יצירת קשר

דרך אבא הלל 7, רמת גן

טלפון:03-6126327/8
פקס:03-6126341

[email protected]